Saç Dökülme Nedenleri ve Tedavisi

Bu sayfada saç dökülmesine neden olan durumlar ve neler yapılabileceği her sorun için ayrı ayrı ele alınmıştır. Sayfayı dikkatli okuyup bitirdiğinizde kafanızdaki tüm soruların cevabını öğrenmiş olacaksınız.

Genetik Saç Dökülmesi

Aynı hastalığı tanımlayan şu isimlerle de anılmaktadır

Ailesel

Androjenik alopesi

A.G.A. (Andro Genetik Alopecia)

Hormonal

Erkek tipi

Irsi

Bunların hepsi aynı hastalığı tarif etmektedir.

Her iki cinste de görülen genetik olarak taşınan bir saçdökülmesi tipidir. Erkeklerde görülen dökülmelerin % 95 ini, kadınlarda görülen dökülmelerin % 50 sini bu tip dökülme oluşturur. Anne ve babada dökülme olmaması dökülmenin genetik olmadığını göstermez çünkü kişinin dedesinin dedesindeki bir gen kişide ortaya çıkabilir.

Kadın ve erkeklerde ortaya çıkan fizyopatolojisi tam olarak aydınlatılmış bir tür dökülmedir. Kaybın en sık sebebi genetik dökülmelerdir.Ailesel dökülmenin sebebi bilindiği için en yüksek başarıyla tedavi edilen tipdir.Uygun tedavilerle % 90 lardan fazla başarı elde edilebilmektedir. Bilimsel izahı şu şekildedir;testis ve böbrek üstü bezlerden (kadınlarda en büyük kaynak burasıdır) salgılanan testosteron kıl köklerinde 5 alfa redüktaz enzimi tarafından DHT (Di Hidro Testosteron) ye dönüştürülür. Oluşan bu hormon saçların köklerine hasar vererek saçın giderek zayıflayıp dökülmesine sebep olur.DHT herkeste vardır ama saçın kökünde DHT ye karşı reseptör olan kişilerde saçın dökülmesi olur.Yani hormonun fazlalığı dökülmeye sebep değildir köklerin hormona karşı duyarganlığı dökülmenin sebebidir.

Dökülmenin bu şekilde olduğu hastalarda tedavi seçimi bu sorunlara yönelik olmalıdır,yani saçtaki dökülmenin tedavisinin olmazsa olmazı 5 alfa redüktaz enziminin engellenmesi ve DHT oluşumunun durdurulmasıdır. Buna ek olarak kök uyarıcı ürünler ve saçı besleyici maddeler birlikte alınmalıdır.

Genetik Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Yapılır

Tedavide başarının en yüksek olduğu dökülme tipidir. Başarının yüksek olmasının en önemli nedeni sorunun neden olduğundan büyük oranda emin olmamızdır. Nedeni ortadan kaldıracak yeterince etkili ilaçlar mevcuttur.
Tedavide şunlar önemlidir

Köke zarar veren DHT (di hidro testosteron) hormonunun zararı engellenmelidir
Köke giden kan miktarı artırılmalıdır
Saçın yapım maddeleri yeterli dozda verilmelidir.

Kansızlığa Bağlı Saç Dökülmeleri

Anemi diğer adıyla kansızlık en sık demir (ferrum) eksikliği şeklinde karşımıza çıkan bir durumdur ve tedavisinde ferrum ilaçları verilir. Dermatoloji polikliniğine dökülme şikayetiyle baş vuran kadın hastalarda yapılan tahlillerde en sık görülen sorun kansızlık ve bunda da en sık neden demir eksikliğidir. Buna paralel olarak araştırma yapılan dökülmeler arasında en sık konan teşhis kansızlığa bağlı saçların dökülmesidir.

Kansızlıkla dökülme direk ilişkili bir durum olmasa da bu hastalık sebebiyle köke daha az kan gittiği ve yeterli beslenmediği düşünülmektedir.

Kansızlığa Bağlı Saç Dökülmeleri

Yukarıda özet halinde tanımlanan durum gerçekten doğru mu acaba. aslında doğru olma ihtimali oldukça düşüktür.
Şöyleki
Kansızlığı yani anemisi olan insanlar arasında yapılan araştırmada dökülmenin görülme sıklığı kan değerleri normal olan kişilerle aynıdır. Bu sonuç aslında kansızlığın dökülmeye neden olmadığını desteklemektedir.
Peki Kansızlık Saç Dökülmesi İlişkisi Nasıl İzah Edilir?
Dökülmesi olan kişi doktora muayene olmaya gider, en önemli beklentisi sebebin bulunmasıdır, doktorundan bunu bekler. Doktor da hastanın bu beklentisini tahmin ettiği için yine hastanın beklentisi doğrultusunda kan tahlilleri ister. Tahlil sonuçlarında hafif anemi çıkar ve doktor da hastayı ikna etmek için bu teşhisi koyar. İlaç yazarken kendi de anemiden kaynaklandığına inanmadığı için kansızlığa yönelik olarak ferrum ilacı verirken sebebini bulamadığı dökülmeye yönelik ilaçlar verir.
Bir de şöyle bir mantık yürütülebilir;
Kansızlıktan kaynaklı dökülme teşhisi konan hastaların % 98 i kadınken dökülme sorunuyla gelen hastaların % 95 i erkek hastadır.
Sonuç olarak;
Anemi genellikle hastayı ikna etmek için konulan teşhistir, tek başına ferrum ilacıyla durmaz, mutlaka olabilecek diğer sebeplere yönelik olarak da ilaç verilmelidir.

Demir Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi Tedavisi;

Kansızlığı düzeltme amaçlı demir ilaçları yanı sıra kaliteyi arttıran maddeler içeren ilaçlar verilir. Xpecia tablet bakanlığın müsaade ettiği en yüksek değerde demir içermektedir.

Hamilelikte Saç Dökülmesi

Hormonal değişiklikler, besinsel eksiklikler ve psikolojik nedenler gibi faktörler gebelik ve doğum sonrası dönemde dökülmelere neden alabilir. Bu dönemde, birtakım fizyolojik hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler kıl gelişimine de etki etmektedir.Kıllanma, gebelik sonrası telojen effuvium ve androgenetik alopesi gebeliğin fizyolojik değişiklikleri olarak değerlendirilir. Bu dönemde saçın miktarı, yapısı ve büyümesi üzerinde birçok faktör etki eder. Hormonal değişimlerin yanı sıra çeşitli beslenme eksiklikleri ile ilgili faktörler, psikolojik nedenler, gebelik sırasında gelişebilen tiroid bezi hastalıkları saç dökülmesini başlatabilir. Gebelik sonrasında gelişen telojen effuvium geçici olmakla birlikte bazı kişilerde dökülme süreci uzamakta ve erkek tipi dökülme olabilmektedir.

Gebelikte hormon metabolizması karmaşıktır.Doğum sonrası hormon düzeylerindeki (östrojen) ani düşme de saç kayıpları ile sonuçlanmaktadır. Androjenlerin ve androjen reseptörlerinin androjenik alopesideki yeri iyi bilinmektedir. Son yıllarda östrojenlerin gerek deri gerekse saçlı deri üzerindeki etkisiyle ilgili araştırmalar artmaktadır. Birçok hormonun deri ve saça etkisi vardır ve hedef steroid reseptör gen süper ailesidir. Gebelik olmadığı durumda östrojen, primer olarak yumurtalıklardan salgılanır iken beyin, meme, deri de bu hormonu üretebilir. Deri fibroblastları ve yağ dokusu sürekli düşük düzeyde östrojen üretirler . Gebelik döneminde, artan östrojen hormonu için hedef dokular, damar, deri, meme ve uterustur. Östrojenlerin kıl folliküllerine etkileri gebelikte belirgin olarak karsımıza çıkmaktadır. Saçlı deri kıl follikül sikluslarında hormon yönetimli değişiklikler meydana gelmektedir.

Doğum sonrası dönemde anagen fazdaki folliküllerde sabit artıs, telogen fazdaki foliküllerde azalma görülmektedir. Doğum sonrası dönemde normal dökülme hızından 2-3 kat fazla saç kaybı meydana gelmektedir .Doğum sonrası alopesi telogen saç dökülmesinin en sık tanımlanan tipidir. Sıklıkla dökülme süresi 6 aydan kısadır.Gebelikte kıl yoğunluğunda artış ya da hirsutismus, kıl siklusunun uzamasıyla günlük dökülmesinde azalma izlenir.Posterior saçlı deride östrojen, kıl saftı uzamasını azaltarak, büyümeyi yavaşlatır.

Frontal bölge saçlarında ise, androjen hormonlara yanıt olarak incelme ve büyümenin yavaşlaması görülür.Saçların uzaması, gebelikte telojen dönemin uzaması ile ilişkilidir. Plasenta tarafından salgılanırlar,geç gebelik döneminde fazla üretilirler ve doğumda hızla düşerler .Kıl siklusu temel olarak üç fazda incelenmektedir: anajen, katajen ve telojen. Yapılan çalışmalarda östrojenin anajen ve telojen dönemde etkisinin olduğu saptanmıştır (10). Gebeliğin geç döneminde telojen oranı %35’ten yaklaşık %50 oranına yükselmektedir.

Doğum sonrası dönemde ise, telojen effuvium zamanla normale dönmektedir . Çoğunlukla kabul gören,gebelik süresince yüksek olan östrojen seviyelerinin trikogramdaki foliküler siklusun anajen fazının uzamasından sorumlu tutulmasıdır. İlk trimesterdeki gebe kadında %81, gebe olmayan

kadında ise %84 oranında anagen kıl mevcuttur. İkinci ve üçüncü trimester boyunca sırasıyla %90 ve %94 oranında anagen kıl mevcut iken, saç kılı sayımı ilk trimesterdekinden daha azdır. Ayrıca, gebe olmayanlara oranla gebe kadınlarda kalın saç oranının arttığı ve uzamanın yavaşladığı bildirilmiştir .Kıl siklusunda mevsimsel değişiklikler olabilmektedir. Daha ılık mevsimlerde kıl büyümesi artar.

Eylülde büyüme pik yaparken aralık-haziran arasında büyüme hızının daha düşük oldugu bilinmektedir.Bu nedenle, sonbaharda doğum yapanlarda daha fazla dökülme olabilmektedir.Gebelikte kıl yoğunluğunda artış beklenen bir durumdur. Hirsutismus ile birlikte akne ve diğer virilizasyon bulgularının olması diğer hastalıklar açısından ayrıntılı inceleme gerektirir (sekretuvar tümörler, luteoma, lutein kist, polikistik overler). Hormon düzeyi gebelik öncesi düzeye indiğinde ise telojen miktar artmaktadır .Bazı kadınlarda oral kontraseptif kullanımı kesildiğinde diffüz alopesi görülebilmektedir. Hayvan çalışmalarında, östrojenler kıl büyümesini arttırdığı görülmüştür. Her ne kadar tiroid hormon düzeyleri ve alopesi derecesi arasında uyum saptanmasa da diffüz alopesinin bir sebebi olarak hipotiroidizm net olarak tanımlanmıstır.

Neden bazı bireylerin etkilenip digerlerinin ise etkilenmedigi bilinmemektedir.Doğum sonrası saç kaybı ile ilgili diğer faktörler, stres, kan kaybı,emzirme dönemindeki prolaktin artısı gibi hormonal faktörler olabilir.Gebelik sırasında bazı beslenme ile ilgili sorunlar da saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Gebelerde demir (Fe) eksikligi sık gözlenen bir durumdur. Demir eksikliğinin dökülmeye açtıgına inanılmakla birlikte bu konudaki veriler değişkendir. Ayrıca kan Fe düzeylerinin normal olduğu durumlarda demir depolarının düşük olmasının da saç dökülmesine yol açabilecegi ileri sürülmektedir. Bunun mekanizması açık olmamakla birlikte demirin DNA sentezinde hız kısıtlayıcı bir enzim olan ribonükleotid redüktaz enziminin kofaktörü olması nedeniyle, hızlı bölünen hücrelerin olduğu kıl folliküllerinin Fe eksikliklerine hassas olduğu ileri sürülmüştür.

Çinko eksikliği herediter veya edinsel olabilir. Çinko eksikliği semptomları; saç dökülmesi, akral ve periorifisyal dermatit,diyare, enfeksiyonlara yatkınlık ve azalmıs hücresel immunite,ruh durumu değişiklikleri, anoreksi, nörolojik bozukluklar ve büyüme geriliğidir .Sigara içmenin, düşük Zn,yüksek Cd ve Pb saç konsantrasyonlarına yol açtığı saptanmıştır.Alkol alımı ya da prenatal Fe ya da folik asid desteğinin anne ya da yeni doğan elementel konsantrasyonlarında fark edilir bir etkisinin olmadığı bildirilmiştir . Sigara içen gebelerde saçta çinko konsantrasyonu düşebileceği için saç dökülme oranının artması beklenebilir. Yine de Zn ve saç dökülmesi iliskişi bu durumda oldukça tartışmalıdır.Gebeliğin diğer saç hastalıkları ile belirgin etkileşimi bildirilmemiştir.Tedavi Gebelikte çoğu dökülme fizyolojiktir ve tıbbi tedavi çoğunlukla gerekli değildir.

Belirgin bir eksiklik olmadan tiroid hormonu verilmesi ve lokal östrojen veya östrojen ve progesteron uygulamasının kalıcı bir yararı gösterilememiştir.Tedavi doğum sonrasına ertelenmelidir,doğumdan hemen sonra xpecia tablet veya benzeri bir ürün başlanması gebelik süresince kaybedilen saçların kısa sürede geri kazanılmasını sağlar.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Kadın tipi saç dökülmesi dendiğinde akla tüm kafadan kayıp akla gelir yani ense de seyrelir, erkek tipi dökülme bilindiği üzere daha çok ön, üst ve tepe kısmından kayıp olurken ensede sıklık değişmez. Kadınlarda görülen erkek tipi dökülme de ise ense sağlıklıdır yani erkeklerdeki dökülme gibidir.

Kadın tipi saç dökülmesi nedenleri

Telogen effluvium

Tüm kafadan yaygın şekilde dökülme vardır, ense kısmı da seyrekleşmiştir, tedavide başarı şansı daha düşüktür. Bölgesel ürün kullanımı önerilmez, daha çok geniş spektrumlu, içeriğinde gibi keratin, L-Sistin, çinko, demir, magnezyum, biotin gibi dökülme ve kalitesine etkili çoklu maddeler içeren ürün kullanımı tercih edilmelidir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Guatra bağlı saç dökülmesi

Tiroid hormonu yüksek yada düşük olabilir.Hormonun yüksek olduğu zehirli guatr da saçlarda kırılarak kopma şeklinde dökülme olur.Hormon azlığı olan hipotiroidide saçlar soluklaşır ,söner ve kalite kaybederek dökülür. Öncelikle guatr hastalığının tedavisine başlanmalıdır ek olarak günlük 10 mg lık B7 vitamini tableti alınmalıdır. Erkeklerde daha az görülen bir tiptir.

Demir Eksikliğine bağlı saç dökülmeleri

Kadınlarda saç dökülme sebepleri arasında 2. sıklıkta teşhis edilen demir eksikliği kansızlığa bağlı dökülme tedavisinde saç için olduğu gibi kansızlık için de Fe (demir) de başlanmalıdır. Anemiye bağlı saç dökülmelerinde 2 farklı ilaç almak yerine uygun dozda demir de içeren saç ilaçları kullanmak tedaviye uyumu artırır.

Gebelik Dönemi

Önemli bir strestir günlük 10 mg B7 vitamini almakla düzelir,gerek hamilelikte gerekse emzirirken kullanmanın sakıncası olmaz.Bu tip dökülmelerde bölgesel ürün kullanmak önerilmez.

Doğum sonrası saç dökülmeleri

Gebelikte başlayanın devamıdır, stres, beslenme bozukluğu, çocuğun emmesi gibi sebeplerle dökülür. Genellikle kendiliğinden düzelir ama az olması ve erken düzelmesi için B7 vitamini yine aynı dozda alınabilir

Beslenme bozukluğu

Çok katı rejimlerde görülebilir. Genellikle beslenme normale dönünce kendiliğinden düzelir.Diyete devam edilmesi gerekiyorsa saça yönelik geliştirilen tablet formundaki içeriğinde bir çok madde bulunan ilaçlar veya günlük 10 mg B7 vitamini alınmalıdır.Biotinin iştah artırıcı etkisi yoktur.

Menopoz dönemi saç kayıpları

Bu konuda etkili olduğu yazan şampuanlar olsa da asla etkisi olmaz. Kadınlık hormonunun vücutta azalmasına bağlı olarak gelişir, kalite kaybı, sönükleşme ve dökülme şeklinde karşımıza çıkar. Tek tedavi yöntemi menopozda azalanları dışarıdan almak şeklindedir. Bu konuda Türkiye de üretilen tek ilaç menopecia tablettir.

Sonuç olarak

Kadın tipi dökülmelerde genellikle sebep net bir şekilde ortaya konamaz, sebep belirlendiyse sebebi ortadan kaldırmaya yönelik ilaç ve buna ek olarak B7 vitamini veya çoklu maddeler içeren saç ilaçları kullanılmalıdır. Sebep bulunamıyorsa çoklu madde içeren geniş spekrumlu saç ilaçları kullanılmalıdır.

Xpecia Tablet © 2017

yeni